TÜRK YEMEK KÜLTÜRÜ HAKKINDA KISA FİKİR
09:36
0 Comment
abartılı
abartısız
abartmak
alaka
alakalı
çıkılmaz
düzen
ekşi
Envai
envayi
göçebe
içimizdeki
içindeki
içinden
literatürlerini
nar
sumak
tatlandırıcı
tatlı
tatlıcı
En uç noktalarda yaşayan bir milletiz
Farklı ülkelerde yaşadım ve gördüm ve inanın gerçekten çok farklı milletiz
En basit bir kaç örnek vermek gerekirse
Türklerin Yemek Kültürü
Envai çeşidi ile dünyanın tartışmasız en en tuzlu, en şekerli, en yağlı,
Mesela dünyanın hiç bir devletinde bu kadar farklı çeşit tatlı tuzlu yağlı acı bulamazsınız
Dünya mutfağı sumak ekşisi gibi bir nimetten yada nar ekşisinin ne olduğunu bilmezler
Halbuki bunlar kendi o ekşi aroması içerisinde ayrı lezzet oluşturmasıyla vazgeçilmez tatlardır
Sumak ekşisinin ağızda bıraktığı o kuruluk hissi saatlerce ağzınızdan gitmez
Yada nar ekşisinin ağızda bıraktığı o tatlı hissi
Türk halkına özgü bu tatların eksikliğini yurt dışında kalınca anlıyor insan
Türk yemek kültürü tam anlamı ile araştırsa aslında bir çok mutfağın ana gövdesini oluşturuyor
Çünkü 1.000 yıldan daha eski bir kültür hazinesini farklı ırklar ile bir arada farklı baharatları bir araya getiren lezzetler yumağıdır çok basit yemeklerin çok ayrıcalıklı lezzetleri kültürümüze düşkün millet oluşumuzla son 100 yılda aldığı darbelere rağmen kolay kolay tükenmeyecek bir hazinedir
Dünyanın hiç bir devletinde bu kadar farklı lezzeti bir arada bulmanız mümkün değil
1.000 yıllık Göçebe hayat yaşam tarzı ile aldığı her güzelliği içinde saklayıp yerleşik düzene geçtiğinde ise çevresinden aldıkları ile harmanlayıp güzelliğe güzellik katmışlardır
Bu kadar farklı kültürle yaşamak zaten başlı başına bir kazanç değil midir
Türk mutfağında çorba
Tam olarak bilinmemekle beraber sadece mutfağındaki çorba sayısı 600 ile 800 den fazla olabilir
Bu kadar farklı lezzete sahip olmasının yanı sıra bir çorba en az onlarca çeşit ve şekillerde yapılır
Bana sorarsanız kültür ve medeniyetlerin etkileşimi ile alakalı
İşin yemek kısmı daha bir işin içinden çıkılmaz hal alabiliyor
7.000 bin ile 10.000 den fazla çeşit ile dünya mutfak literatürlerini dümdüz eden bir destansı olaydır
Abartılı gibi yani anlayacağınız kendinizi parçalasanız da öğrenmeniz mümkün değil idrak emesi bile zor bana sorarsanız
Sabah kahvaltısı
Zeytin çeşidi ile her ilin kendine haz zeytini ve yapım şekli vardır
Her hangi bir şarküteride bile en az 6 ila 7 çeşit bulabileceğiniz zeytin hem kahvaltı hemde salatanın bir olmazsa olmazıdır şahsen sofrada zeytin eksik ise sanki her şey eksik
Dünyada zeytini üreten bunca farklı devlet mevcut iken zeytini bile sanat haline getiren bir milletiz ama bu güzel ve değerli besinin değerini anlamış mıyız bilemiyorum zeytinyağı tüketiminden bunu anlamak mümkün
Peynir olmazsa olmazımız otlusu acılısına kadar 400 den fazla çeşit ile dünyada ayrı bir zenginlik kaynağıdır içeriğindeki farklılıklarla farklı aromalara sahip olan peynirlerimi inanın şah eser denecek kadar lezzetlidir aslında 7 farklı devlet gezmeme rağmen daha hiç birisinin kendisine has istisnalar haricinde lezzet bile yok diyebilirim sadece bu sektör ile dünya peynir sektörlerini al aşağı edebilecek birikim elimizde mevcut olmasına rağmen değerlendirebiliyor muyuz bilmiyorum
Sucuk ve pastırma
Dünyanın bir çok ülkesinde sucuk farklı lezzet ve kıvamlarda yapılmasına rağmen içerisine konulan bir kaç malzeme sayesinde sanırım onların yaptıkları sadece sucuk olmasına rağmen bizim sucukların tabi ki bunu fabrikasyon olan değilde köylerde yapılan organik sucuk ile düşünerek söylüyorum
çünkü doğal ortamda üretilen bir hayvan canı ne isterse yer iken çiftliklerde aynı standartlarda yem ile beslenen ve kapalı ortamda doğallığından bir şeyler yitirmemesi mümkün mü
Hayvanın ruhsal hali bile bu durumu etkiler kafasına göre dingin bir biçimde yayılmak nerede
Binlerce kalabalık içinde stres içinde olmak nerede neyse sanırım anladınız
Tatlı çeşitleri
Hala lokum ve baklava ile tanınan bu topluma dünyaya güllaç ve benzeri yüzlerce çeşit bulunan özellikle dünyada salep denilen bir madde ile kahraman maraşta dondurma ve sıcak olarak içilebilen bu güzel bize has bulunmaz bir lezzetimiz var ki anlatmakla bitmeyen şifa kaynağıdır
Baklavanın hamurundaki incelik arasına dizilen fıstık ve ceviz gibi aşk gibi yapılan bu ince zanaat
40 yıllık ustası bile hala yeni şeyler öğrenmekte
Aslında yemek kültürümüze değindiğim ama kendi fikirlerimi yazdığım eksik ve fazlalarıyla şahsıma aittir bunu yazmamdaki asıl kıssadan hisse şudur
Bizler en uç noktalarda yaşayan kendi sınır çizgilerini zorlayan bir milletler topluluğuyuz
Her biri diğerinden ayrı güzelliklerin içinde zor bir milletiz
Şalgam gibi içtiğimiz su bile acı iken yüreği ile acı tatlı ortak binlerce noktası olan bir toplumuz
Ayrı ayrı bir şey olamayız
Ali Boybeyi